Norsk mat på kommunale kjøkkeners bord?
Stiftelsen Norsk Mat ( tidligere Matmerk) arbeider for at flere skal bli kjent med, og ha lyst på, lokale norske mat- og drikkevarer. I dag kappes butikkene om å synliggjøre de gode lokale oster, syltetøy, pølser osv.
Nina Sundquist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, tror at lokalmat har plass på kommunale kjøkkener.
"Mange tror at faste innkjøpsavtaler er til hinder for lokalmat på institusjoner. Det gis ofte mulighetsrom for å kunne kjøpe mer gjennom direkteavtaler fra lokale produsenter. De flinke fagfolkene på offentlige kjøkken må se mulighetsrommene selv også. De kan f eks kjøpe inn helslakt fra lokale bønder og skjære ned skrotten selv. Mye morsommere enn å få ferdige stykningsdeler, mye billigere, å lage mat fra bunnen av styrker yrkesstoltheten og gjestene kan få høre om matens vei fra skrott til stek.
Uansett mener jeg at institusjoner ikke bør servere importerte franske poteter når vi tilsvarende norske poteter – uten sprøytemidler.