I 2020 ble det kastet 84,7 kg mat per innbygger i Norge.
Regjeringen ved Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og Landbruks- og matminister Sandra Borch vil utrede tiltak for å nå målet om 50 prosents reduksjon av matsvinnet innen 2030.
Økt samarbeid mellom matbransjen, forbruker- og miljøorganisasjoner, matsentralene, kommunal sektor og forskningsinstitusjoner vil forhåpentlig gi resultater.
Alle som arbeider med mat og servering: Spise mer selv – kast mindre
Matsvinnutvalgets mandat (PDF)
Klarer vi å halvere matsvinnet innen 2030, kan det bidra med utslippsreduksjoner på opptil 1,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter, sier Eide.
Følgende aktører vil sitte i utvalget:
– VIRKE
– NHO Service og handel
– Dagligvarehandelens miljøforum (DMF)
– Norges Bondelag
– Kommunesektorens organisasjon (KS)
– Framtiden i våre hender
– Sjømat Norge
– Forbrukerrådet
– Matsentralen Norge
– Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN)
– NORSUS, Norsk institutt for bærekraftsforskning
– NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi
– Forbruksforskningsinstituttet SIFO
– SINTEF OceanNok Matsvinn
8.2.2023