400 g kvernet svinekjøtt (kjøttdeig av svin)

1 ½  ts salt

½ ts pepper

1 ts nellik

½ ts allehånde

1 ss potetmel

  1. 2 dl melk

smør til steking

2 dl vann + ½ buljongterning

½ ts sennep

½ ts solbærsirup

evt. mørk maisennajevner

Rør kjøttdeigen seig med saltet, rør inn krydder og potetmel og spe litt om gangen med melk til en smidig farse.

Smelt smør i stekepannen. Bruk en stor skje og ta ut passe emner, som legges i stekepannen. Klem kakene litt flate og brun dem pent på begge sider, og ta dem opp.

Kok ut stekepannen med vann, buljongterning, sennep og solbærsirup til saus. Vil du ha en fyldigere saus, kan den jevnes lett med mørk maisennajevner. Legg medisterkakene tilbake i sausen, skru ned varmen, legg på lokk og la kakene surre til de er gjennomstekte, ca. 10 minutter.

Dette gir flere medisterkaker enn du bruker til en middag, resten kan fryses til senere bruk.

Rødkål

Rødkålen kan lages i god tid på forhånd og varmes før bruk.

1 liten rødkål, 500—600 g

1—2 epler

1 ts salt

2 ts eddik

2 dl vann

1—2 ts sukker

Skyll kålen og snitt den fint opp. Skjær eplene i grove terninger. Kok kål og eple mørt med salt, eddik og vann. Når eddiken koker med fra begynnelsen holder kålen på den fine fargen.

Kok kålen under lokk til den er helt mør, 30—40 minutter. Smak til ed sukker, eventuelt også mer eddik.

Dette er mer enn du bruker til en middag, resten kan fryses til senere bruk.

Stekte poteter

2 poteter, ca. 150 g

1 sjalottløk

vann, salt

½ dl rømme

I ovn ved 200 ◦ C i ca. 10 minutter

Skrell poteter og sjalottløk og skjær det i tynne skiver. Kok det i lettsaltet vann til potetene er knapt møre. Sil kokevannet fra. Legg poteter og løk i en liten ildfast form og rør inn rømme. Stek potetene i varm ovn til de er gylne. Dryss gjerne hakket persille over og server.