I hverdagen kan vi alle bidra til bedre å ta i bruk- og utnytte matressursene på en god måte. Maten er jo verdifull.
Det å være litt ekstra bevisst på å kombinere mindre matsvinn og likevel ta hensyn til god smak og å skape matglede for spisegjestene kan vi alle prøve på. Både som privatpersoner og om en arbeider med matproduksjon og matservering.
Det kan være å bruke restematen bedre i i supper eller brøddeigen. Hør hva Espen Sætha foreslår:
Her er brødoppskriften:
Espen Sæthas grove brød med rester av råkost
- 12-14 brød (1,5 l former)
- 750 gram meierismør
- 1.5 liter helmelk og 3.5 liter vann
- 4 poser gjær
- 2 spiseskjeer salt og 1ss timian
- 2 bokser sirup
- 5 dl rapsolje
- En passe mengde revet eple og gulrot (rester av råkost egner seg godt, ca. 2 kg totalt)
- 2 kg sammalt grov hvete
- 1 kg havregryn
- passe mye hvetemel (start med et par kg)
- smelt meierismør og bland i melk og vann
- bland i det tørre, men start med ca 2 kg hvetemel.
- elt deigen i 15 – 20 minutter mens du sper med hvetemel til deigen nesten slipper bollen.
- sett til heving en god time
- legges i former og etterheves ca. 40 minutter
- stek brødene ca 45 min på 190 grader
Mattilsynet om matsmitte og hygiene