I hverdagen kan vi alle bidra til bedre å ta i bruk- og utnytte matressursene på en god måte. Maten er jo verdifull.

Det å være litt ekstra bevisst på å kombinere mindre matsvinn og likevel ta hensyn til  god smak og å skape matglede for spisegjestene  kan vi alle prøve på. Både som privatpersoner og om en arbeider med matproduksjon og matservering.

Det kan være å bruke restematen bedre i i supper eller brøddeigen. Hør hva Espen Sætha foreslår:

 

Her er brødoppskriften:

Espen Sæthas grove brød med rester av råkost

    12-14 brød (1,5 l former)

  • 750 gram meierismør
  • 1.5 liter helmelk og 3.5 liter vann
  • 4 poser gjær
  • 2 spiseskjeer salt og 1ss timian
  • 2 bokser sirup
  • 5 dl rapsolje
  • En passe mengde revet eple og gulrot (rester av råkost egner seg godt, ca. 2 kg totalt)
  • 2 kg sammalt grov hvete
  • 1 kg havregryn
  • passe mye hvetemel (start med et par kg)
    • smelt meierismør og bland i melk og vann
    • bland i det tørre, men start med ca 2 kg hvetemel.
    • elt deigen i 15 – 20 minutter mens du sper med hvetemel til  deigen nesten slipper bollen.
    • sett til heving en god time
    • legges i former og etterheves ca. 40 minutter
    • stek brødene ca 45 min på 190 grader

 

Mattilsynet om matsmitte og hygiene