Nå er det høysesong for norsk lammekjøtt, av mange regnet som verdens beste. I kjøttdisken i dagligvareforretningen finner du oppskåret lammekjøtt, som f eks det jeg har brukt i dag, skiver av steken. Med to skiver i pakningen har du rikelig middag til to gode lammeretter, frikassé og fårikål

1 skive lammekjøtt fra stek eller bog

3 dl vann

1/2 rød chili

1 laurbærblad

2–3 persillestilker (uten bladene)

revet skall av 1/2 lime

Grønnsaker:

1/2 pose, ca. 225 g, frosne rotgrønnsaker

Saus:

2 1/2–3 dl silt kraft fra kjøtt og grønnsaker

2 ts hvetemel

3–4 ss fløte

saft av 1/2 lime

salt, pepper

hakket persille

Legg kjøttet i et kokekar, hell på vann og kok opp. Skum av skummet som legger seg på toppen, skru ned varmen og la kjøttet trekke under lokk til det er mørt, ca. 30 minutter. Ta opp kjøttet, del det eventuelt i to eller tre mindre stykker.

Sil kraften, kok den opp og legg i grønnsakene. Kok dem knapt møre.

Rør sammen en klumpfri jevning av mel og fløte og rør den i kraften med grønnsakene. La sausen trekke under lokk i 3–4 minutter. Smak sausen til med salt, pepper og limesaft, rør inn persille. Legg kjøttet tilbake i sausen og gi det hele er oppkok så frikasseen blir rykende varm.

Kokte poteter er godt til.

Tips: Selvsagt kan du bruke friske grønnsaker av det du allerede har i kjøleskapet, f eks gulrot, persillerot, selleri, kålrot.