Selv sier tante Aase om fisken:
Elsker – elsker ikke. Slik er det med lutefisk, enten liker du det så godt at du spiser det mange ganger i løpet av sesongen, eller så liker du det ikke i det hele tatt. Noen vil ha den fast, noen mer skjelvende, noen liker ribbefett eller baconfett og ertestuing til, noen vi ha sennepssaus (hvit saus smakt til med sennep), noen liker brunet løk. Til og med sirup og revet brunost vil noen ha, og lefser. Valgmulighetene er mange og varierer fra landsdel til landsdel. Og drikke? Kaldt vann fra springen er aldri feil, øl og akevitt er et ”must” for mange, men prøv også gjerne en frisk, god eplemost.
Lutefisk smaker aller best når man spiser den sammen med en god venn, derfor er oppskriften i dag beregnet til to personer.
1 kg lutefisk, i store stykker
2 ss salt
Baconfett
50 g baconterninger
2—3 ss smør
Ertepuré
1 boks tørkede erter
3—4 ss matfløte
salt, pepper
hakket frisk timian
Dryss fisken med salt og la den ligge en times tid. Legg den i et ildfast fat, dekk med aluminiumsfolie og bak den i ovn på 200 ◦ C i ca. 30 minutter, til den flaker seg.
Stek baconterningene i smør til de er gylne og sprø.
Hell det meste av laken av ertene, gi dem et oppkok og mos dem. Rør inn fløte og smak til med salt, pepper og timian.
Server fisken rykende varm med tilbehøret og gode poteter, Ringeriks-poteter er det mange som vil ha.
Tips Har du rester av kokt lutefisk, kan du bruke dem i grateng eller til plukkfisk.