På Eikertun Helsehus i Øvre Eiker er de opptatt av matsvinn.
Kokkene på kjøkkenet ( se bildet) tar vare på alle skorpene og skalkene og gir dem nytt liv som de deiligste rundstykkene og bagettene du kan tenke deg.
Kjøkkensjef Line Andreassen deler oppskriften:
Eikertun rundstykker
1,5 kg skorper
3 liter kokt vann ( kan også bruke melk, men ikke kok melken)
200 gr kruskakli
1 liter vann
600 gr raspet gulrot
200 gr solsikkekjerner
200 gr linfrø (knust)
150 gr salt
6 – 7 dl olje
8 poser gjær
7, 25 kg hvetemel
70 gr sukker.
bløtlegg skorper i kokt vann eller melk
bløt kruskakli i kaldt vann
tilsett vann, gulrot, solsikkekjerner, linfrø, salt og olje.
bland på lav hastighet
ha i tørrgjær, hvetemel og sukker.
elt deigen godt
hev deigen til dobbel størrelse
trill rundstykker, eller baguetter
etterhev over damp, eller på raskin program i ovn.