HONNINGKAKE

250 g honning

175 g sukker

1 dl vann

75 g smør

1 ts nellik

1 ts kardemomme

2 ts kanel

1 dl mandler, hakket (kan sløyfes)

100 g sukat (kan sløyfes)

500 g hvetemel

2 ts natron

2 egg

I ovn ved 180 ◦ C i ca. 35 minutter

Varm honning, sukker, vann og smør til honning og smør har smeltet. Avkjøl blandingen.

Bland det tørre. Visp eggene lett og rør sammen alle ingrediensene.

Fyll røren i smurt liten langpanne, ca. 20×25 cm. Legg gjerne et bakepapir i bunnen av formen.

Stek kaken til den er gjennomstekt, prøv med en pinne. Avkjøl den på rist.

Del kaken i to på langs. Den ene delen kan fryses, den andre fylles med smørkrem og dekkes med sjokoladeglasur som godt følge til ettermiddagskaffen.

 Smørkrem til en kake:

50 g smør

1 dl melis

1 ts vaniljesukker eller frø av ½ vaniljestang

1—2 ts fløte

Rør smør, melis og vanilje til det er en myk fyldig krem, bruk gjerne el-visp. Rør inn fløte.

Smør kremen på underdelen av kaken og dekk med den andre delen. La kaken ligge godt dekket og kjølig en times tid før den skjæres i skiver. Dekk eventuelt også kaken med sjokoladeglasur (som kan kjøpes ferdig) og pynt med nøtter eller mandler.

Tips: Pakk den fylte kaken i aluminiumsfolie og legg den i tett boks

RØKELAKS MED SPINATSTUING

Enklere er det ikke mulig å lage en god, næringsrik og smakfull middag. Røkelaks i skiver finner du i dagligvarebutikken, spinaten i frysedisken.

100—125 g røkelaks i skiver

Spinatstuing:

6—8 kuler fryst, hakket spinat

1 ss hvetemel

¾ dl vann

¾ dl matfløte

salt, pepper, muskat

Ta spinaten ut av fryseren i god tid så den tiner til du skal bruke den.

Rør sammen den tinte spinaten og rør inn hvetemel og vann. Kok opp og la spinaten småkoke noen minutter. Spe inn fløten, kok opp og smak stuingen til med salt og pepper, eventuelt også muskat.

Server den grønne stuingen til den rosa fisken, med kokte poteter eller brød til.

Tips: Stuingen er like mye saus til fisken som det grønne tilbehøret. Savner du ekstra saus, finner du gode sennepssauser i dagligvareforretningen. Helt ferdig til bruk.