n[dss-hidden]
At et glass melk er en naturlig smakfull pakke med næringsstoffer  er det mange som vet. Det er mange grunner til at «3 meieriprodukter om dagen»  er gode kostråd.

Melk.no arrangerte nylig en konferanse der  forskere diskuterte  eldre – benbrudd og kosthold, Selv om antall lårhalsbrudd går ned i Norge vil antall eldre øke kraftig.  Det vil være økte utfordringene både for den enkelte og for samfunnet.

Hva kan vi gjøre?

  • For å redusere risikoen for fall og benbrudd når du blir eldre er det viktig ikke å være for tynn som ung voksen. Lav BMI ( body mass index) er ikke bra sa Professor Håkon Meyer.
  • Meyer rådet forsamlingen å følge kostrådene med hensyn til inntak av vitamin D og kalsium og spise  tilstrekkelig mengde protein av god kvalitet også når en blir eldre og matlysten minker. Kosttilskudd vil ikke kompensere for dårlig kosthold.
  • Vitamin K/K2 som finnes gjærede produkter kan ha en positiv effekt, men det mangler undersøkelser.
  • Vær fysisk aktiv er også et godt  råd; det å bruke kroppen bidrar både til sterkere skjelett og mer muskelmasse.
  • Overvektige mennesker kan ha for lite muskelmasse. Dette betyr at en ikke kan vurdere feilernæring ut fra hvordan en person ser ut.

Sandra Iuliana, forsker fra Melbourne i Australia snakket om hvordan det er mulig å kjempe mot beinbrudd ved hjelp av riktig mat.

En stor gruppe eldre på institusjon ble fulgt i to år. Kokkene som laget maten fikk faglige hjelp til å  berike maten med ost, melk og andre meieriprodukter. Utgangspunktet var fortsette å servere mat de eldre var glad i, men å gjøre oppskriftene bedre ernæringsmessig.

Og resultatet var?

  • 33% reduksjon i antall brudd totalt
  • 46% reduksjon av lårhalsbrudd
  • Skjelettet var like tykt i behandlingsgruppen etter 1 år, mens kontrollgruppen hadde tynnere og mer porøs beinmasse.
  • Kostnaden ved å gi bedre mat med mer protein og kalsium var lav.

se intervju med Sandra Iuliana her:

 https://www.youtube.com/watch?v=udMZJv8IbKg&t=4s

 

21.9.2023