Melk.no arrangerte nylig en konferanse der forskere diskuterte eldre – benbrudd og kosthold, Selv om antall lårhalsbrudd går ned i Norge vil antall eldre øke kraftig. Det vil være økte utfordringene både for den enkelte og for samfunnet.
Hva kan vi gjøre?
- For å redusere risikoen for fall og benbrudd når du blir eldre er det viktig ikke å være for tynn som ung voksen. Lav BMI ( body mass index) er ikke bra sa Professor Håkon Meyer.
- Meyer rådet forsamlingen å følge kostrådene med hensyn til inntak av vitamin D og kalsium og spise tilstrekkelig mengde protein av god kvalitet også når en blir eldre og matlysten minker. Kosttilskudd vil ikke kompensere for dårlig kosthold.
- Vitamin K/K2 som finnes gjærede produkter kan ha en positiv effekt, men det mangler undersøkelser.
- Vær fysisk aktiv er også et godt råd; det å bruke kroppen bidrar både til sterkere skjelett og mer muskelmasse.
- Overvektige mennesker kan ha for lite muskelmasse. Dette betyr at en ikke kan vurdere feilernæring ut fra hvordan en person ser ut.
Sandra Iuliana, forsker fra Melbourne i Australia snakket om hvordan det er mulig å kjempe mot beinbrudd ved hjelp av riktig mat.
En stor gruppe eldre på institusjon ble fulgt i to år. Kokkene som laget maten fikk faglige hjelp til å berike maten med ost, melk og andre meieriprodukter. Utgangspunktet var fortsette å servere mat de eldre var glad i, men å gjøre oppskriftene bedre ernæringsmessig.
Og resultatet var?
- 33% reduksjon i antall brudd totalt
- 46% reduksjon av lårhalsbrudd
- Skjelettet var like tykt i behandlingsgruppen etter 1 år, mens kontrollgruppen hadde tynnere og mer porøs beinmasse.
- Kostnaden ved å gi bedre mat med mer protein og kalsium var lav.
se intervju med Sandra Iuliana her:
https://www.youtube.com/watch?v=udMZJv8IbKg&t=4s
21.9.2023