Bærekraftig mat og måltider
Om matsvinn
-
KuttMatsvinnServering- webinar om matsvinn 30.11
Er du innkjøper av mat, kjøkkensjef, kjøkkenpersonale, eller f eks politiker ?
-
Podcast om matsvinn fra kjøkken og spisesal
Vestfold og Telemarks korpsmedlem Erlend Eliassen gir tips og råd
-
Bærum kommune og deres arbeid mot matvinn på institusjoner
Matgledekorpset arbeider for å øke bevisstheten om matsvinn. Vi deler erfaringer og eksempler. Se hvordan Bærum kommune vil gjøre det:
-
Mindre matsvinn på institusjon – kan Sandefjord kan vi
Gratulerer til Sandefjord kommune som har nesten halvert matsvinn på institusjonene sine. Ved hjelp av tips og råd fra Østfoldforskere, ...
-
Intervju med Espen Sætha 27.08.2020 – om matsvinn
Intervju med Espen Sætha, Gylne Måltidsvinner i 2016.
-
Matvett om matsvinn
Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter ...
-
Regjeringen tester gammel mat – kan de kan du
I forbindelse med Matsvinndagen 29.9 arrangerte statsråd Olaug Bollestad en test av smaken på «gammel» mat. Ikke lett å smake ...
Om lokalmat og sesongmat
-
Fra anbud til lokalmat på tallerkenen
Drammen kommune ønsker mer lokalmat til sine kjøkken bla på institusjoner. Matglederkorpset.no følger saken fra start til mål. Hvordan kobles ...
-
Hva gir mest glede ? Høna eller egget?
På Otium bo- og velferdssenter i Tromsø er det ferske egg å plukke hver dag. Det er veldig populært for ...
-
Gode opplevelser og historier ved lokalmat
Høgskolen i Innlandet forteller hvorfor lokalmatsalget er økende. Det er mat som gir gode særegne matopplevelser. Det er mat som ...
-
Om bruk av lokale råvarer i sesongen på institusjon
Kjøkkensjef Gunvor Sunde fra Gloppen forteller om deres erfaringer med bruk lokala råvarer i sesongen på institusjon. Hennes oppskrift på ...
Norsk informasjon og lenker
-
Sesongkalender for bær, frukt og grønnsaker
https://files.nettsteder.regjeringen.no/wpuploads01/sites/407/2021/08/FYLK0002_kalender_A2.pdf
-
Mattilsynet – selvfanget fisk og bær til institusjon
Les mer om Mattilsynets krav dersom du vil gi bort eller selge selvplukka bær og selvfanga fisk til institusjon.
-
Veileder om forebygging og reduksjon av matsvinn
DIFIs veileder om hvordan lage en plan for å forebygge og redusere matsvinn. For offentlige virksomheter som drifter eget kjøkken ...
-
Matvalget
Matvalget er en ideell veiledningstjeneste uten økonomiske særinteresser. Matvalget jobber på generelt grunnlag for å fremme et mer bærekraftig matsystem. ...
-
Konkrete eksempler på innkjøp av mat
Noen kommuner, nettverk av kommuner eller fylker har laget innkjøpskriterier og ordninger som gjør det mulig både for store og ...
-
Debio
Debio er garantisten for at varer merket med våre godkjenningsmerker er produsert på en økologisk og bærekraftig måte. Les mer ...
-
Anskaffelse av mat til skoler, barnehager, institusjoner, offentlig kantiner
Bilde av et eldre kassaapparatDigitaliseringsdirektoratet (tidligere Difi) har utarbeidet en veileder for å redusere miljøpåvirkningen av offentlig innkjøp ( eller ...
-
Matvett om matsvinn
Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter ...
-
Offentlig innkjøp av mat i Agder
Offentlige Fellesinnkjøp på Agder (OFA) er et organ for felles innkjøpstjenester og inngåelse av rammekontrakter. De bistår med veiledning, rådgivning ...
Internasjonale dokumenter og lenker
-
Om FNs bærekraftmål
Norge fører en politikk i samsvar med FNs bærekraftsmål. Målene handler om flere tema om Matgledekorpset gir råd og tips ...
-
FAO om matsvinn
FAO utarbeider retningslinjer for å redusere mat-tap og matsvinn. En egen arbeidsgruppe sarbeider med globale retningslinjer for å redusere mat-tap ...
Aktuelle saker om bærekraftig mat og måltider
-
«Øko-mad» i danske offentlige kjøkkener
Den danske regjeringen bevilger 40 millioner kroner, fordelt på fire år, for at danske offentlige kjøkkener skal fremme økologisk og ...
-
Bærum kommune og deres arbeid mot matvinn på institusjoner
Matgledekorpset arbeider for å øke bevisstheten om matsvinn. Vi deler erfaringer og eksempler. Se hvordan Bærum kommune vil gjøre det:
-
Bruk -hele – dyret oppskrift konkurranse
Norges Bygdekvinnelag oppfordrer alle til å lære seg å bruk alle stykningsdeler av kjøttproduserende dyr. Slik det var vanlig å ...
-
Debio
Debio er garantisten for at varer merket med våre godkjenningsmerker er produsert på en økologisk og bærekraftig måte. Les mer ...
-
Egne muligheter
I hverdagen kan vi alle bidra til bedre å ta i bruk- og utnytte matressursene på en god måte. Maten ...
-
Fra anbud til lokalmat på tallerkenen
Drammen kommune ønsker mer lokalmat til sine kjøkken bla på institusjoner. Matglederkorpset.no følger saken fra start til mål. Hvordan kobles ...
-
Intervju med Espen Sætha 27.08.2020 – om matsvinn
Intervju med Espen Sætha, Gylne Måltidsvinner i 2016.
-
Lokalmat i Drammen – kapittel 2
Drammen kommune har fått henvendelser fra ulike matprodusenter om mulig leveranse til kommunen. Det er både frukt- og grøntprodusenter, og ...
-
Matgledelenken – alt henger sammen med mat
God helse handler om god ernæringsstatus, tenner en kan tygge med og å ha så lite «vondter» som mulig i ...
-
Mattilsynet – selvfanget fisk og bær til institusjon
Les mer om Mattilsynets krav dersom du vil gi bort eller selge selvplukka bær og selvfanga fisk til institusjon.
-
Matvalget
Matvalget er en ideell veiledningstjeneste uten økonomiske særinteresser. Matvalget jobber på generelt grunnlag for å fremme et mer bærekraftig matsystem. ...
-
Matvett om matsvinn
Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter ...
-
Mindre matsvinn – Bærum kommune
Bærum Kommune i Oslo og Viken, ønsker å redusere matasvinnet sitt med 20 %. Fire institusjoner er i gang med ...
-
Mindre matsvinn på institusjon – kan Sandefjord kan vi
Gratulerer til Sandefjord kommune som har nesten halvert matsvinn på institusjonene sine. Ved hjelp av tips og råd fra Østfoldforskere, ...
-
Offentlig innkjøp av mat i Agder
Offentlige Fellesinnkjøp på Agder (OFA) er et organ for felles innkjøpstjenester og inngåelse av rammekontrakter. De bistår med veiledning, rådgivning ...
-
Om bruk av lokale råvarer i sesongen på institusjon
Kjøkkensjef Gunvor Sunde fra Gloppen forteller om deres erfaringer med bruk lokala råvarer i sesongen på institusjon. Hennes oppskrift på ...
-
Veileder om forebygging og reduksjon av matsvinn
DIFIs veileder om hvordan lage en plan for å forebygge og redusere matsvinn. For offentlige virksomheter som drifter eget kjøkken ...